Miniatyrsommar 3/7 - 12/8, Kl 10 - 15

Öppet måndag –  lördag 3/7 – 12/8 kl. 10-15. Stängt söndag.

Vilken miniatyrsommar det blir i år!!

Gör något helt annorlunda. Upptäck och upplev våra fantastiska miniatyrvärldar, utställningar och roliga aktiviteter för barn i alla åldrar.

Det har hänt väldigt mycket nytt och spännande.

 • Lego Fantasy – de kommer tillbaka i år igen. De kreativa LEGO-byggarna från föreningen Swebrick och Lego Masters!! Dessutom visar vår lokala byggare Maja Lundberg upp ett fint urval av sina modellbyggen. Lego Fantasy är inte de stora, vräkiga byggenas utställning, utan mer finlir med Lego. Det gör att du kan få mycket inspiration och variation.
 • Bilnostalgiska rummet – där toppar vi med Nils-Inge Gustavssons omtalade bensinmackar i modell – Nynäs, BP och Shell – från 50-, 60- och 70-tal. I år har han kompletterat med den gamla Gulfmacken mitt i Ljungby, plus en futuristisk anläggning där du byter bensinmotor till elmotor…. Och så hittar du dessutom Willy Bergs fina vitriner med cirka 200 bilmodeller.
 • Haren & Sköldpaddan – en helt unik aktivitet för barn mellan 7 och 60 år. En ombyggd bilbana där du vevar fram din hare eller sköldpadda. Vem kommer först i mål?
 • Camillas Odgaards trollskog. Ja, en hel värld av vänliga troll, och småtroll som lever tillsammans i den mustiga skogen. Ett fantastiskt detaljarbete, där varje troll har fått sin egen karaktär och utseende. Detta är berättelsen om trollet Blåfot, som fick en blå fot därför att hans mamma åt för mycket blåbär när han låg i magen.
 • Modellmästarna – vi har samlat ett tiotal av våra extra fina modeller på ett ställe. Tillgängligt för alla.
 • Millans Kafé serverar hembakad kärlek, matiga pajer och förra årets succé, ”Stinsens rostade lyxvåfflor”.
 • Slaget vid Narva – en stor monter med hundratals tennsoldater och högaktuell historia. Byggd av Jonas Richthoff. I år firar vi dessutom Sverige 500 år med en vitrin med Gustav Wasas intåg i Stockholm 1523.
 • I år har vår enkla biosalong förvandlats till den gamla biografen SAGA i Ljungby.

Detta är verkligen en utflykt för hela familjen. Men lika mycket för alla som älskar och fascineras av modelltåg och miniatyrernas hemligheter, historia, hantverk och mycket mer. Och glöm inte att vi har Millans Kafé och vår biograf med historiska filmer.

Lilla Småland – en historiebok i 3D-modell

Du kommer att bli mycket fascinerad av denna miniatyrvärld. Allt är handgjort i det osannolikt detaljrika småländska landskapet. Det lyser vilt och vackert i färger från juli, augusti och september. Allt är tillverkat med varsam hand och känsla för detaljerna med allt vad det innebär av kulturlandskap, sjöar, mossar, kullar, hedar, skog. Och inte minst alla handbyggda hus precis som de såg ut omkring 1940/50-talet.

De unika egentillverkade tågen kör mellan den lilla stationen Bökö ute på landsbygden, via samhället Lidhult, som en gång centrum för den omfattande lingonhandeln i Småland, bort förbi den forsande ån och vidare mot Åsens och Unnens stationer. Sedan Byholma, Piksborg och slutligen Bolmens station.

Här händer det saker hela tiden – lastbilar kör, där kommer två cyklister, ångbåten Vega guppar i sjön Unnens vattnen. Dag blir till natt och plötsligt syns röken från brasan i några av husen. Här och där trycker du på en liten knapp för att kanske se hönorna som äter eller en smed som jobbar vid smedjan. Och tittar du  noga så finns det många små episoder och  händelser i det detaljrika landskapet.

I år har vi byggt på med flera nya specialeffekter. Vad sägs om det gamla sågverket i Unnen, då du kan se det flottade timret dras upp på banan från vattnet in i sågverket. Eller den lilla orgeln och kören som sjunger uppe på ”Drakaröret” vid Åsens station.

Detta är Smålands ”största” byggprojekt som nu växer fram efterhand och till slut kommer bli ca 450 kvm stort. Du kan alltså även följa bygget i olika faser. Men inte nog med det. Vi bygger faktiskt Sveriges finaste modellandskap, in i minsta detalj. Och som rubriken säger: ”En historiebok i 3D-modell.

Speciellt för barnen

 • Lekrummet med trätågen, för de minsta.
 • Två Märklinjärnvägar där alla barn får köra själva.
 • Robotbanan som körs med en datorplatta.
 • Det lite större LGB-tåget.
 • Skaparhörnan – måla figurer, dekorera tåg, bygga pappershus, rita fritt.
 • LEGO-hörnan med fullt av klossar.
 • Haren & Sköldpaddan – vem kommer först i mål!!
 • Millans Kafé med glass, hembakade kakor och våfflor.
 • Och varför inte lite tågbio som omväxling.

Landet Somewhere – doktor Schultzes älskade pärla

Dr Schulzes fantasivärld ”Landet Somewhere” fascinerar de flesta som upptäcker alla små detaljer och episoder som finns dolda mellan de gamla industriområdena i tydlig 50- och 60-talsstil. Detta är en mer traditionell modelljärnväg och miniatyrvärld, som under trettio år skapades av den jovialiske doktor Bent Schultze i Ljungby. Vi har räddat den åt eftervärlden.

Fler fina utställningar

 • Tennsoldater – 12 montrar med Jonas Richthoffs detaljerade historiesamling av kända fältslag.
 • Modelltåg – Ett hundratal modeller från Bertil Johanssons donation. 50-60-tal, olika fabrikat.
 • Fantastiska dockskåp i skala 1:12, skapade av miniatyristen Camilla Odgaard.

 

Välkommen!

Besök oss i sommar
Måndag – lördag 3/7 – 12/8. Stängt söndag.
Klockan 10 – 15

Karta

Du gillar kanske också...