En förtrollad värld. Lilla Småland!

En cyklist trampar förbi. Det tänds i ett hus, när mörkret faller. Ett tåg stannar till vid stationen. Det gnisslar och ryker. Tryck på en knapp: en hund börjar skälla. Och så är det redan gryning.

Så kommer du uppleva Lilla Småland när allt är färdigt. Varje månad händer något nytt så detta vill du inte missa!

Smålands saga
Lilla Småland är namnet på vår nya miniatyrvärld. Här möter du ett småländsk landskap och verkliga berättelser. Ljungby var under 1900-talets första hälft en järnvägsknut med två tåglinjer som korsade varandra mitt i stan. Den smalspåriga sträckan lades ned år 1966 och den normalspåriga år 1997. Det var dessa järnvägar som gav liv till alla små bondgårdar och byar. Industrier kom, människor flyttade dit och samhällen växte fram.

När allt är färdigt så kan du uppleva

Ryssby, Målaskog, Tutaryd, Ljungby, Stavsjö/Dragaryd, Angelstad, Bolmen, Piksborg, Byholma, Åsen, Unnen, Lidhult, Bökö, Lagan, Vittaryd, Kånna, Bäck och Hamneda. Vi kommer visa utsnitt från varje samhälles guldålder en spännande mix av landskap. Det blir mycket verklighet och en liten gnutta fantasi också…

Överallt kommer det att hända saker. Tåg kör, cyklister cyklar, människor går och traktorer plöjer. Skogen susar och mycket annat. Precis som i verkligheten fast i en miniatyrvärld.

Varje månad händer något nytt så detta vill du inte missa!

Historik
”Lilla Småland” är egentligen vårt samlingsnamn för att visa upp våra småländska samhällen som växte upp tack vare tre järnvägar.

Halmstad-Bolmens Järnväg, 1067 mm spårvidd (1889 – 1966)
Vislanda-Bolmens Järnväg, 1067 mm spårvidd (1878 – 1966)
Skåne-Smålands Järnväg, 1435 mm spårvidd (1893/1899 – 1997)

Vårt mål är att bygga upp dessa banor med samhällen och andra sevärdheter som ligger inom nuvarande Ljungby kommun. Miniatyrvärlden blir cirka 450 m2.

Du kan följa det löpande arbetet i vår blogg.

Tekniska leverantörer
”Lilla Småland” är ett komplicerat byggprojekt, att jämföras med en maskin.
Mycket av tekniken byggs inhouse och men vi har även några leverantörer.

Amokabel

TILLIG Modellbahnen

 Littfinski Daten Technik

 DCC Concepts

 Lokstore Digital / LS Digital, Andreas Hornung.

 

 

Modellbygge

Är du nyfiken på hur man bygger en miniatyrvärld. Här visar vi hur de små husen tillverkas, hur tågen kör och hur kablar kopplas in.

Du gillar kanske också...