Årskrönika 2017

Gott nytt år, läsare!
Du som ännu följer bloggen tror att ingenting händer, men det gör det.
Det händer så mycket att bloggen inte hinns med riktigt. Det får denna årskrönika visa. Månad för månad. Håll till godo.

Januari

  Årets börjades med en rejäl städning av lokalerna, verkstaden och andra utrymmen.

  Anders och Anders fortsatte med snickerikonstruktioner vid det som ska bli Åsen station.

  Landskapande tycker Herr Ordförande är skojigt.

 Blåsorkestern var ju den förening som fick i uppdrag att flytta och bygga upp Dr. Schultzes modelljärnväg, men det spårade ju ur… Däremot gjorde de en mycket fin renovering av gamla KVBJ-godsmagasinet. Nu har tyvärr Blåsorkestern blivit blåsta på sitt arbete av kommunen som utan ersättning ”tagit tillbaka” sitt magasin. Då donerade Blåsorkestern lite gamla arbetslyktor, soffor, vägglampetter med mera till oss. Tack, och all heder ska ni ha!

 Cajsa Makris fantastiska lok hämtades från källaren på Halmstad Konstmuseum. Här vinkas det för avgång mot Ljungby av Makris själv, flankerad av maken.

 

Februari

 Danne håller kurs i hur vi löder våra växlar på banan. Det ska in matningar både här och där 😉

 Ännu ett gruppbesök med Jeppsson, Ingemar och pratandes Anders Axelsson som ciceroner vid Lilla Småland. Detta är ett lärarkollegie från Markaryd.

 Schultze-gruppen ryckte ut med stora gaffeltrucken för att serva Spiralen, där rälsen lossnat något efter cirka 8 år. Den mjuka banvallen kan vara en orsak.

 Testlandskapet består av olika områden som man arbetar på. Här syns Leif som arbetar med sin åker och Bodo med sina träd och rotvältor.

 

Mars

 Reportage om Cajsa Makris lok, och Bertil Nybergs Ryssby-utställning. Av en slump hade Anders Axelsson arbetat med Bertil Nyberg, som arbetat med Cajsa Makris far, tillika lokbyggare, Edvin Johansson.

 Danne och Johan jobbar med rälsläggningen på Lidhults station.

 Anders Axelsson har öppnat upp väggen mot caféet, för att det ska bli mer inbjudande. En plissévägg från ett hus i Halmstad har återanvänts. Problemet och den stora frågan var öppningens placering. På sommaren vill vi ha stor öppning till vänster, med dörren hängandes till höger. På gruppbesök vill vi ha öppningen till höger med dörren hängandes till vänster. Eftersom det fanns en större och en mindre dörr, kom Anders på den geniala idén att bygga ihop dem till en dörr. Sålunda kan du ha dörrens öppning till höger eller vänster, och låta dörr-vecken hänga till höger eller vänster. En 2-i-1-dörr het enkelt! Smart! I bakgrunden Inge som studerar gamla dokument!

 I Mars sista dagar hölls styrelsemöte där en kompetent styrelse utsågs; K-G Salomonsson, fd. truckfabriksdirektör; Roy Johansson, fd. verkmästare; Bengt Almryd, advokat; Leif Abrahamsson, civilingenjör; Mia Johansson, adjunkt; Anders Billow, reklam- och kommunikationskonsult; Marie Fuhr, bankdirektör.

 

April

  Vi gjorde en fantastisk resa med föreningen inklusive familjer till Tyskland och Danmark; Danmarks tekniska museum i Helsingör, Wunderland i Hamburg, Inter Modelbau i Dortmund samt Fredensborgs modelljärnvägsklubb. En mycket givande resa ifrån vilken vi har ungefär 2 000 bilder. Alla dem kommer inte att läggas upp här  😉 Bilden ovan visar middag på en gammal järnvägsstation.

 På Påskatåget var bland andra Pelle Forss utklädd till kyckling, i vanlig TC-tröja. Danne lade räls på en mobil vändslinga.

 Gör om och gör rätt. Trots att vi planerar och diskuterar så har Etapp 1:1 fått fungera som en 0-serie. Kim, Siegfried och Björn får anpassa profilerna för att landskapet ska kunna byggas. Kommer aldrig att hända igen 🙂

 Kim lade ned ett stort arbete på att såga ut skivor till landskapet.

 Graham experimenterade med XPS-skivornas möjligheter, bland annat genom detta stenmursexperiment, en bläckpenna och lite färg…

 …kan bli så här fint!

 Elarbetet på banan tog fart under Mars och det var mer jobb än Johan trodde. ”Vi är klara nästa vecka” var ett veckovis återkommande uttalande från elavdelningen…

 Ännu ett ingrepp på ADJ. Denna gång sågas Aston upp för att åtgärda lös räls undertill. Detta tänkte vi inte på vid byggandet av anläggningen. På Lilla Småland blir all räls utbytbar, tack och lov. ”Draken” kommer till god hjälp vid dessa åtgärder! Ulf fixar, Håkan manövrerar.

 

Maj

 Vi har tagit ”nya” lokaler i anspråk och dessa behövde en rejäl sanering efter betonggjutning som pågått där. Alla rör och taket skrubbades. Alla väggar och golvet.

 Vi fick ett mycket trevligt (retur-)besök från Fredensborgs Modelljärnvägsklubb i Helsingör, vilka bjöd oss på Smörrebröd, öl och Gammeldansk när vi besökte dem i april. Nu kom de lägligt för att smaka på Bengts korv, och beskåda veteranbilar under Riksettan-Rallyt! Tack för en trevlig dag!! 😀

 Ja, det var mycket lokalstädning. Anders vill förtydliga vad vi gör just nu, när vi inte städar… 😉

 Medlem i styrelsen, Bengt Almryd, advokaten, har synpunkter på medlem Carters planering av Bökös landskap. Han har fulla rättigheter att lägga sig och och förklara vad som gäller, men det beror varken på profession eller föreningsposition, utan på att han är nästintill uppvuxen i Bökö.

 

Juni

I juni pågick arbetet lite försiktigt. Saker som studenter, skolavslutningar, midsommar och dylika världsliga ting bröt in i verksamheten. Det finns något filmklipp någonstans… Kanske får du se det i framtiden!

 

Juli

 ”Tänk att det redan är juli”, säger alla riddarna kring runda bordet och övar på hur man tar betalt, hur man kör Schultzes järnväg och laddar upp för hemlig sommarresa…

 …till Delary militärmuseum.

 Sommarens förberedelser med inspiration från Disneyland; ”Here you leave today and enter the world of yesterday, tomorrow, and fantasy.”, på svenska.

 En av sommarens öppetdagar väljer Ingemar och Johan att montera skyltar som berättar om Bolmenbanan och Skåne-Smålands Järnväg.

 

Augusti

 Kanske sommarens gladaste besökare?! Stamgäster!!

 Efter sommarens intensiva visningar med rekordmånga besökare smyger arbetet på Lilla Småland igång försiktigt. Stång för upphängning av bakgrundskulissen monteras.

 Ingemar får rycka in.

 Materialsponsor och konstruktör är Anders Axelsson som råkar ha diverse delar till industriportar sparat i sitt ”bra att ha-lager”. Den som spar han har och åtskilliga är episoderna när han räddat portägare som i panik behöver hjälp. Anders rycker ut med sparade delar som andra betraktar som onödigt skrot.

 

September

Höstterminen inleddes som sig bör, med tårta. Kim var nöjd med Guns val av smaker. Gun är föreningens högste ansvarige för tårtor. Alla var mycket nöjda!

 Siegfrieds rälsbussar, prototyper, har provkörts försiktigt på Lilla Småland under sommaren.

 Efter sommaren började elsystemet att byggas om ordentligt. Trots konstens alla regler med kabelgrovlek, avstånd och tvinning fick vi en del störningar. Därför har plintar monteras runt om anläggningen, på 7 platser istället för bara 2 platser.

 En ny medlem, Micke Duvlinn, Bodo och Graham diskuterar vattnets utseende, mörk smålandstjärn eller Medelhavets azurblåa vatten…

 Kim, tillsammans med en annan ny medlem, Peo, samt Åke arbetar med konstruktioner av sjöluckan vid Bökö.

 Hela Transjön vid Bökö ska kunna fällas i en enhet för att inte skarvar ska uppstå i vattnet…och till hjälp har de föreningen TågCentralens allra första verktygstavla som Jonte satte upp i första lokalen, på 5:e våningen i plastfabriken. Allt kommer till användning, även om det är 12 år senare!

 Postnord Strålfors hade ett mycket uppskattat teambuildingevent hos oss, där fyra lag tävlade i grenar som Pilkastning på stins, Robotkörning på tid, Samarbete vid byggande av modelljärnväg/obekväm uppgift, Ledning av kollega som inte delar samma bild av verkligheten (att iklädd ögonbindel leta rälsspik). Detta koncept är givande och uppskattat för såväl medarbetare som kunder. Laget-jaget, teamet, samarbete, logisk och kreativitet och change management sätts på prov under kvällen.

 En av otaliga gruppvisningar, denna för Grimslöv American Cars.

 

Oktober

 Under oktober pågick arbetet med Lilla Småland febrilt. Siegfried fick koppla om skåp, Peo montera kabel, Ingemar koppla om under banan, Åke och Anders Axelsson arbeta med luckor och bakgrundskuliss, Kim arbeta med XPS, landskapsbyggare bygga och en ny medlem…

 …Carl-Johan Grahn tillsammans med sin gamle vapendragare Anders Axelsson tillverka mock-ups av alla husen.

 Sunnerbogymnasiet arbetar samtidigt med 3D-printade modellbyggnader.

 Leif har fått ansvar för programmering av anläggningen och förbereder ett program för automatiskt tågkörning som ska användas på Spöktåget.

 

November

 Bökös topografi växer fram.

 Inför succén, Spöktåget 2017, letade vi fram det läskigaste vi kunde hitta i gamla plastfabrikens gruva; Bengt Rydberg, Bodo Schürken, Kim Litte.

 Emelie Borling var ett populärt inslag på Spöktåget, som spökmålare.

 Landskap, landskap, landskap. OM det blivit FÖR många bilder med kablage och kontakter är det nu dags för landskap, landskap och åter landskap.

 En fantastiskt lärorik, inspirerande och rolig helg var den med Göran Tholin som är en av Sveriges bästa landskapsbyggare. Han skulle lära oss allt om träd, gräs och stenar. Tack för en trevligt och givande helg och på återseende!

 Så blir det lite byggbilder trots allt. En mellanvägg ska byggas som döljer Bökö från Byholma och Lidhult.

 Och här har vi stationen själv i full glans, eller potential. Landskapets struktur börjar ta form. Vad tycker du om träden?

 

December

 December började med att Urologsektionen i Växjö och Ljungby besökte oss. Eller ”Snoppdoktorerna” som de kallar sig, självskämtande. Jonas Richthoff guidade sina kollegor bland sina tennsoldater.

 Julfest den 6:e december med 40 deltagare. Tack alla som hjälpte till att ordna julfesten:
– Bitte som fixade inköp, kaffe etc.
– Gun och Rune som fixade skinkmackor.
– Anders som fixade gröt, glögg, julvisor och inte höll ett långt tal.
– Johan som fixade roliga frågor och pyssel.
– Pakin som vann chokladasken.
– Ulf och Lelle som kokade glöggen 😉
– Våra gäster som stod ut med oss.
– Alla andra som deltog.
– Alla som jag glömt.
– Alla som inte kom, men var sugna och nu ångrar sig.

 Så här kul hade vi!!

 Gröt är gott!

 En vecka efter julfesten tyckte Peo och Ingemar att det skulle bli sommar och klädde in LGB-banan i gräs.

Åke åkte ut till Tutaryds Mekaniska Verkstad med Tommy Linnér som följeslagare och hovfotograf. Här diskuteras hur mekaniken till serviceluckorna på anläggningen ska fungera.

 Så kom då Tomtetåget 2017 och enligt vissa den störste tomten självt, Herr Ordförande, tog emot besökarna i biljettkuren.

 Anders Axelsson klippte biljetterna. Kakan UF med stöd av Bitte sålde hembakat i vårt vackra Smålandscafé.

 Randi och Linda tog med hjälp av föreningens yngre medlemmar hand om unga besökare som ville måla figurer eller bygga träd.

 Natt i tomtelandet.

 Vi hade många fina pepparkakshus som tävlade i vår tävling. Vi återkommer i januari med vinnarna!

 ”Nu vill jag gå in till lekrummet igen.” Det är behändigt för vuxna att dricka café och se barnen när de leker i lekrummet…

 …som alla dessa barn som leker.

 Så med denna kavata bildkavalkad vill vi tacka alla som besökt oss, alla sponsorer och partners, alla medlemmar, alla ni som tänker bli medlemmar 2018, ni som ska besöka oss 2018, alla som på ett eller annat sätt hjälper oss att förverkliga visionen om en ny turistattraktion i Ljungby. Ha ett fantastiskt 2018!

Upptäck mer...

2 Svar

  1. Graham Carter skriver:

    Bra jobbat under 2017!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *