Vårtåget 4/3 Kl 10-15

Öppet kl. 10-15

Det händer som vanligt mycket på årets Vårtåg!

Lokaler och utställningar är uppfräschade, Millans Café är laddat med hembakat och fyndhörnan laddad med fynd och myciet annat. Lok, vagnar och banor är nyputsade och fina och Biografen visar gamla filmer på bl a Karlshamn-Vislanda-Bolmen-Halmstad Järnväg (Bolmenbanan) och Stinsen på Lyckås med Edward Persson i huvrollen.

Fina utställningar

Du kan återigen njuta av Camilla Odgaards fina dockskåp som finns utplacerade lokalerna. Willy Bergs fina små bilmodeller och Mikael Liljas Lego Technics med riktig maskinkänsla är på plats. Sedan har vi Jonas Richthoffs historiska montrar med en rapsodi av tennsoldater. En riktig historielektion. Och en hel del mer.

Lilla Småland

Vår underbara miniatyrvärld över sydvästra Småland växer vidare och du kan njuta av ett detaljrikt och fantasifullt landskap. Lidhult nästan klart med en uppsjö av nybyggda modellhus i exakta kopior av 50-talet. Lidhultsån rinner för fullt och kvarnen är igång. Tågen kör nu hela vägen förbi Åsen, Unnen, Byholma,  Piksborg och Bolmen. Och ångbåten Vega ligger och guppar vid piren vid Unnens station.

Du vet väl att förr kunde man köpa en tågbiljett från Östra station i Halmstad till Unnaryd. Då ingick det en extra transport från Åsen ner till Unnen, och därefter blev det ångbåt resten av vägen….

Landet Somewhere

Dr Schultzes livsverk och gamla privata modelljärnväg är som föreningen återuppbyggde under 12 år är en fantastisk resa tillbaka till 50- och 60-talets modellbygge. Här finner du också historien om den jovialiske och samtidigt infallsrike doktorn från Köpenhamn. Utställningen är intressant läsning för den intresserade.

Skaparhörnan

Alla småbanor är trimmade för att barnen ska kunna köra själva och ha riktigt roligt. Sommarsuccén Haren & Sköldpaddan är igång och det är bara att tävla om vem som är snabbast av de två djuren. :-). Den populära Robotbanan är uppfräschad och fin. Det är bara att utmana pappa och mamma, eller din kompis. Vill du hellre pyssla eller bygga med Lego så gör du det.

Föredrag och workshop

  • Vår enormt kunnige medlem Ronny Nilsson berättar vid valda tidpunkter om HBJs spännande tillkomst. (Halmstad-Biolmen-Järnväg).
  • Anders Andersson och Calle Grahn visar hur de tillverkar mock-ups till modellhus. Innan vi bygger den slutliga husmodellerna gör vi mock-ups som placeras ut i landskapstopografin för att kunna känna in alla aspekter i miljön, innan denna slutligen fastställs.

Våra trevliga grannar Vibroverken håller öppet

Föreningen Vibroverken har en verkstad som ligger inklämd bakom väggarna på Minivärlden. Vi har öppnat upp dörrarna dit under lördagen så passa på att kika in och prata minnen med grabbarna. Du går som vanligt in via Minivärldens entré och betalar sedvanlig biljett.

 

Vårtåget 2022 och Ukraina.

Under Coronas ”mellanperioder” erbjöd vi vårdpersonal gratis inträde på Minivärlden och nu vill vi dra våra strån till höstacken när det gäller det hemska kriget i Ukraina.

Föreningen TågCentralen ”Minivärlden” kommer därför att skänka 5% av Vårtåget 2022 intäkter till UNHCRs insamling för Ukraina.
Minivärlden är ett besöksmål som drivs helt ideellt av föreningen TågCentralens frivilliga medlemmar.

 

Minivärlden Ljungby har alltid något intressant och skoj för alla åldrar och de flesta intressen – ett upplevelse- och aktivitetsmål för hela familjen.

Välkommen den 4 mars kl 10-15.

 

 

Du gillar kanske också...