Vårtåget 2019 – rekord!!

 På tisdagen den 5:e mars hämtade Johan mer räls från vår partner Tillig. De tillverkar all räls och växlar till ”Lilla Småland”.

 Björn letade snabbt upp en gammal bibliotekarie, som jobbar extra ibland, för att få finskrivet med skrivstil, i två böcker Ljungbyvyer 2, där Leif Norrman berättar om både järnvägen i Ljungby och Minivärlden i Ljungby. Vem ska få böckerna?

 Lasse vill gärna ha dem, och Catrin också men Lasse vill ha dem extra mycket. Han har läst klart deckaren hemma och behöver en ny bok.

 Christer har sin portfölj med sig för att gömma böckerna men han hinner inget se eftersom han tillverkar spåntak till Bökö!

 De som gjort sig verkligt förtjänta av varsin bok är Gustav…

 …och Viktor…

 som tillverkat ett 3D-printat lok till Bolmenbanan.

 Viktiga förberedelser inför Vårtåget gällde att flytta några Tennsoldatsmontrar för att kunna få plats med Öppet Spår-banan. Det gick nu inte eftersom vår pallyft var trasig. Tommy som är allmänt händigt och Åke som ”har jobbat hela sitt liv med sådant” (truckar + sågverkstansportörer + truckar igen) sa att…

 …detta ”måste vi klara av”. Och det gjorde dem! Det var en bricka som behövde bytas. Alla är vi brickor i ett gäng på TågCentralen som gör Minivärlden möjligt.

 Men man kan inte alltid arbeta. Det trodde i alla fall Bodo som kastade (läs: sulade) ett kakrör helt oförberett till en ovillig-att-äta-kakor Johan som därmed inte emottog röret med kakor, som hamnade…

…just det,på det nytorkade golvet. Så Bodo fick städa!

 På kvällen före Vårtåget försökte Danne få igång bilen igen, och det funkade nästan. Den vek av hela tiden och fångades inte upp av de 3 metalltrådar som är lagda i vägbanan, efter att bilen har passerat järnvägen. Bilen kör vänstertrafik! Orsaken var, visade det sig, att en av trådarna inte var en tråd utan ett blyertsstreck.

 Så var det Ä N T L I G E N lördagen den 9/3 2019 och Johan var på plats vid klockan 8 för att få vissa specialeffekter att fungera tillfälligt. Anders kom vid 9, Danne vid 10 sedan kom resten vid 11. ”Resten” hade nämligen gjort klart sina grejor men inte Johan och Danne.

 Så rullade besökare in och många stannade vid Bökö, för nu fanns det…

 …landskap att beskåda och då blir det mer intressant. Danne fick berätta om Lilla Småland, bygget, specialeffekter och annat för många av de 260 besökare som dök upp.

 Johan hade bokstavligt talat ”kastat” in belysning i Christers banvaktstuga Läppen. OBS det ska naturligtvis göras ordentligt med rätt lampa och flera lampor dessutom. Men det funkade tillfälligt.

 Smålänningen gjorde besök och fick tala med Ronny…

 …eller om det var mest Ronny som talade, vilket han skulle göra inför 2 hänförda grupper. Han berättade dels hårda fakta om Bolmenbanans tillkomst från Halmstad till Bolmen (HBJ) och sedan övergick han till lustigheter och sällsamheter som skett inom järnvägen. Vid annat tillfälle berättar han om andra sträckningar av banan.

 Jan Tell kom in med sin gamla Fleischmann-bana. Bengt och Håkan, som omvartannat var konduktörer och lokförare på ADJ-banan, inspekterade och tackade och bugade. TACK Jan!

 Ulla gjorde sin första dag i caféet med Bitte. Detta är en ovanlig dag för det blev sådan efterfrågan på Ullas frallor att hon stod inne i köket under nästan 3 timmar och bakade och bakade och bredde och garnerade frallor. Bakverken gick också åt, liksom Piggelin, DVD-filmer, tågleksaker och mj-prylar från FYND-hörnan. De senare ej för förträring såklart!

 Och sedan rullade det in fler besökare.

 Som skulle fika.

 I båda delarna av vårt café.

 Och fler och fler ville titta på Dr. Schultzes ”hemliga” modelljärnväg.

 Och så lite fika om du inte kollade på nattmiljöerna på Landet Somewhere.

 Vuxna får även en paus i Minirummet där mindre barn kan leka i lugn och ro…

 …om man inte fikar med mormor vägg i vägg. Bara ett glas skiljer mellan Minirummet och caféet.

 Öppet Spår har vi alltid på Vårtåget, från och med förra året. Tobbe&Tomas fick ansvara för detta och det kom 5-7 besökare med egna Märklin-lok som provkördes till ägarnas stora glädje. Ett krävde dock lite extra smörj först. Precis till höger gick man in till Vibro-Verkens utställning, som tyvärr missades i fotograferingen. Men det blir nog fler gånger.

 Robotbanan gick varm och det var Amanda och Catrin och Axel som skötte denna avdelning idag…

 så 6-8 timmar senare (beroende på när man kom hit) och 260 besökare, 70 fikagrupper, 2 föredrag av Ronny, 1 donation, 3 intresseanmälningar och 3 vinster i tävlingen Räkna blommor samt 1-3 urspårningar och problem på Lilla Småland och Landet Somewhere och många glada besökare hos Vibro-Verken, ja då var vi alla glada, men det kanske inte syns just när detta foto togs eftersom alla var ganska trötta. Vi ses på nästa visning! Tack till er som kom och er medlemmar som gjorde det möjligt!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *