Upptäck roliga miniatyrvärldar, fantastiska modellbyggen och spännande livsöden.

Landet Somewhere

Tåget kommer sakta ut ur tunneln. Passerar en badstrand med nudister och snart även Dr Schultzes fina gröna hus, där han byggde sin unika modelljärnväg under 30 år.

Jättemodellen av Dylta

Se den vackra lokmodell i skala 1:2 av loket Dylta. Förebilden är "bara" dubbelt så stor!

Edvins mästerverk

Här får du se ett riktigt mästerverk! Edvin Johanssons vackra lokmodellen av SJ A7 nr. 1749, i skala 1:10. Edvins dotter Cajsa uppskattar byggtiden till 25 000 timmar. Det förstår man!

Café & Shop

Å så gott att få sjunka ner på en stol i vårt mysiga café. Kaffe, läsk, frallor, hembakat och naturligtvis glass. Ta gärna en titt i shoppen med böcker, filmer, roliga saker 🙂
Bertil Johanssons modelltågssamling

Bertil Johanssons modelltågssamling

Bertil Johansson samlade modelltåg i hela sitt liv. Det rör sig om cirka 500 lok, vagnar, modellbilar och militärmodeller, alla i originalförpackningar och helt oanvända. Här ser du en bråkdel av samlingen. I framtiden kommer vi att visa upp samlingen i sin helhet.

Modellflygplan

Jag byggde min första modell när jag var 12 år. Mina modeller är i skala 1:72, vilket är praktiskt om man har en stor samling och begränsat med plats.

Träsnidaren Holger

Familjen Holgersson visar under 2019 upp 25 detaljrika och verklighetstrogna grupper av de över 200 som Holger Johansson snidade genom åren.

Lilla Småland

Lilla Småland är namnet på vår nya miniatyrvärld. Här möter du ett småländsk landskap och verkliga berättelser.

Världar av tenn

Jonas har tog gamla prylar hemifrån och skapade världar av tennsoldater. Hans fantastiska hobby visar sagor och sanning.

En stund på jorden

Alla människor har sin stund på jorden. I våra foto- och minnesutställningar ser du tiden förr.

Modellbygge

Är du nyfiken på hur man bygger en miniatyrvärld. Här visar vi hur de små husen tillverkas, hur tågen kör och hur kablar kopplas in.

Biografkupé

Visst är det kul med bio! Vi har därför riggat en minibiograf med kupésoffor från både SJ och DSB. Här kan du se olika filmupptagningar från Bolmenbanan och Skåne-Smålands Järnväg och kanske lite mer vissa dagar.

Teknik-LEGO

På sommaren kan du se LEGOs coolaste och mest avancerade teknikmodeller.

Bokcaféet

Ett besök på Minivärlden kan vara ganska krävande. Vad är då skönare än att slå sig ned i sofforna och ta en fika, kanske bläddra lite i våra tidskrifter och böcker och sedan gå en runda med nya upptäckter och upplevelser.