Mediarum. med de stora nyheterna

2018-02-14
Vi öppnar den 3 mars med VÅRTÅGET, flera trevliga nyheter och dessutom ”ÖPPET SPÅR”.

Lördagen den 3 mars händer det som hela Sverige gått och väntat på:

Minivärlden Ljungby öppnar säsongen med VÅRTÅGET. Alla loken och vagnarna har nu vilat upp sig sedan jul och står och stånkar och pustar i sina stall.

Dessutom: ÖPPET SPÅR för alla modelljärnvägsintresserade. Precis, det är inte bara Vasaloppet som kör, utan ta med dig några lok och vagnar så kan du provköra på en av våra Märklinbanor – både analogt och digitalt.

Lokaler och utställningar är uppfräschade, caféet är laddat och alla småbanor är trimmade för att barnen ska kunna köra själva och ha roligt. Och som vanligt har vi en liten tävling. Leta vårblommor på Schultzes bana. Vinn din egen T-shirt.

Nytt och kul
Vad sägs om en exklusiv utställning med komplicerade Mekanomodeller från Anders Holmberg, prisbelönt i England (Mekanons förlovade land) för sitt byggande och samlande.

Vad sägs om ett riktigt lyft för Bolmebanans första Etapp med Bökö, Lidhult, Åsen och Unnen. Tågen rullar och landskapstopografin börjar ta form på riktigt.

Vårt senaste historiska objekt är det fina biljettskåpet från 1910/20 som gjort tjänst på stationen i det vackra Piksborg vid Bolmens strand. Välkänt besöksmål för många Halmstadbor under första halvan av 1900-talet.

Och den populära Robotbanan är uppfräschad och fin. Det är bara att utmana pappa och mamma, eller din kompis.

Minivärlden Ljungby har alltid något intressant och skoj för alla åldrar och de flesta intressen – ett upplevelse- och aktivitetsmål för hela familjen.

Välkommen den 3 mars kl 13-16. Passa på nu för nästa gång är inte förrän den 31 mars.

 

 

2018-02-14
Kallelse till årsmöte 2018

Som medlem kallas du härmed till årsmöte för Ljungby Järnvägsförening TågCentralen.
Mötet hålls kl 19.00 onsdagen den 28 mars i föreningslokalen. Helsingborgsvägen 9.

Motioner till årsmötet ska vara styrelsen tillhanda i skriftlig form senast den 14 mars. Skickas till info@tagcentralen.se. För att delta i stämman ska du ha betalt medlemsavgift för 2018. Stödmedlemmar och ej betalande hedersmedlemmar har ej rösträtt. Samtliga handlingar kommer att finnas tillgängliga i lokalen per den 14 mars 2017.

Gästordförande för mötet blir Jan Svensson som glädjande nog tackat ja till detta uppdrag. Jan är tidigare chef på Stålfors Fulfilment, ordförande i Ljungby Business Arena m.m. och har alltid visat uppskattning över TågCentralens ambitioner. Ett trevligt inslag blir berättelser, historier och anekdoter från järnvägarnas tid av ingen mindre än Ronnie Nilsson, Målaskog.

Styrelsen

 

2017-03-29
Årsmöte 2017. Minivärlden växer. Ny styrelse.

Den 29 mars samlades ca 30 medlemmar till årsmöte i föreningen TågCentralen.

Kvällens ordförande Mårten Sandin inledde kvällen med ett intressant och mycket uppskattat föredrag om historiska kartor med konkreta exempel bland annan från Bolmenbanans tillkomst under mitten av 1800-talet.

Föreningen växer och Minivärlden växer
Föreningens ordförande Anders Billow kunde konstatera att 2016 var ett mycket intensivt år med ca 7000 ideella timmar, 90 medlemmar och en mycket positiv tillströmning av besökare från hela landet. Totalt 2700 besökare kom för att uppleva den nya Minivärlden med miniatyrer, modeller, tågbanor, utställningar och aktiviteter.

”Vi har fått väldigt fin respons för vårt nya upplägg som är tänkt att vara en upplevelse för hela familjen. Folk kommer hit förväntansfulla och lämnar oss glada och inspirerade. Nu börjar också bygget av Lilla Småland växa fram rejält, en miniatyrvärld av sydvästra Småland med landskap, samhällen berättelser och naturligtvis Bolmenbanan och Skåne Smålands Järnväg. Vi har hittat konceptet och det här kommer bara att bli bättre och bättre.”

Utökar med ytterligare 300 kvm
När Lilla Småland växer fram fylls den stora hallen av spännande miniatyrlandskap och då behöver föreningen mer plats till intressanta utställningar och olika aktiviteter. Under hösten 2017 börjar dessa renoveras i föreningens regi och senast till sommaren 2018 ska de stå klara.

”Det är klart att detta blir en ny stor kostnad att hantera, men vi har samlat i ladorna och vi räknar kallt med att antalet besökare kommer att växa kontinuerligt och göra att vi klarar detta. Till sommaren hoppas vi på besöksrekord igen då vi marknadsfört oss mycket mer än någonsin tidigare.”

Ny stark styrelse
De nya styrelsen består av från vänster:

K-G Salomonsson (ledamot), Roy Johansson (kassör), Bengt Almryd (sekreterare), Leif Abrahamsson (ledamot), Mia Johansson (suppleant), Anders Billow (ordf) Marie Fuhr-Olsson (suppleant).

”Detta blir en fantastiskt fin mix av kompetens, erfarenhet och personligheter och det behöver föreningen ha om vi ska nå vårt mål om att ha 10 000 besökare om året från 2020.”

Mötet avslutades med avtackning av Håkan Olsson, Sten-Håkan Almström, Eva Simonsson, Oskar Janner samt dagens ordförande Mårten Sandin. Rose-Marie Flårback fick ett extra tack för sin konstnärliga coachning av miniatyrlandskapet.

Fotograf: Sebastian Åhman

 

2017-02-20
Kallelse till årsmöte 2017

Som medlem kallas du härmed till årsmöte för Ljungby Järnvägsförening TågCentralen.
Mötet hålls kl 19.00 den 29 mars i föreningslokalen. Helsingborgsvägen 9.

Motioner till årsmötet ska vara styrelsen tillhanda i skriftlig form senast den 1 mars. Skickas till info@tagcentralen.se. För att delta i stämman ska du ha betalt medlemsavgift för 2017. Stödmedlemmar och ej betalande hedersmedlemmar har ej rösträtt. Samtliga handlingar kommer att finnas tillgängliga i lokalen per den 15 mars 2017.

Gästordförande för mötet blir Mårten Sandin, som glädjande nog tackat ja till detta uppdrag. Han kommer också att visa och berätta om gamla exproprieringskartor i samband med bygget av Bolmenbanan i slutet av 1800-talet.

Styrelsen